خلاصه کتاب شاهنامه خوانی (دفتر دوم)
عنوان کتاب : شاهنامه خوانی (دفتر دوم)
نوشته دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن
انتشارات : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 1385
ارائه شده توسط آقای بشیر یادگاری
حماسه یکی از قدیمی ترین انواع شعر است که پس از سروده های مذهبی و سرودهای اولیه که از بشر به جا مانده است . در دنیا سه حماسة پهلوانی بزرگ موجود است که برحسب اتفاق هر سه آریایی است . در یونان ایلیارد و ادیسه و پس از آن در هند رامایانا و مهابارتا و سومین اثر حماسی دنیا شاهنامة فردوسی در ایران است . این سه اثر مهمترین و کهن ترین کتابهای حماسی دنیا هستند . بعضی شباهت ها بین حماسة فردوسی و ایلیارد وجود دارد که آن هم جنبة انسانی آن است . اساس و هستة حماسه به تلاش انسان در یافتن راه درست زندگی برمیگردد و به مفهوم کهن ، حماسه میکوشد تا بیان کند چه راهی درست و چه راهی نادرست است . یا چه کسی حق دارد و چه کسی حق ندارد .
شاهنامه یک دریاست و فردوسی تنها یک شاعر نیست . دراین دریا با صبوری و مداومت باید کاوش کرد تا به تازه ها رسید . فردوسی هم ارج و عظمتی بیش از یک شاعر دارد ، تاریخ را خوب می شناسد ، اجتماعش را هم ؛ به این دلیل ضرورت ها را تشخیص میدهد و از آینده نگری چشمگیری برخوردار است . به این ترتیب دهقان پیر که همیشه داستان از زبان و قول او نقل می شود تنها آغازکننده است . کلیددار است نه مالک یا مشخص کنندة خط داستان و مسیر حوادث .
این فردوسی است که از موانع شخصی اش حادثه های داستان را می سازد و نقل میکند ، شخصیت و قهرمان می آفریند و به هنگام لزوم او را از میان می برد.
...